Moja supruga ima dijabetes

Autor: SP 13.12.2019.

Priča jednog supruga

Moja supruga ima dijabetes

SPSupruga i ja smo u braku 26 godina. Imali smo svoje uspone i padove, ali srećom njezin dijabetes nikada nije bio preveliki stres u našem odnosu. Svih ovih godina susretali smo se s hrpom pitanja od rodbine, prijatelja, poznanika i drugih iz okoline. Sva su pitanja najčešće započinjala isto "Kako je to živjeti s dijabetičarkom?"

Bitno je razgovarati o dijabetesu

Još dok smo bili cura i dečko, u samim početcima dok smo izlazili na razne spojeve nije mi bilo baš svejedno. Prilično sam se brinuo kad je u prolazu spomenula da joj je danas šećer nešto niži nego inače. Nije baš jednostavno vidjeti svoju djevojku kako se trese, znoji i izgleda izbezumljeno... Naravno da je moja prirodna reakcija bila pokušati pomoći, ali nisam točno znao kako i čime mogu pomoći! Osjećaj neznanja i nemogućnosti pomoći osobi koju volite i do koje vam je stalo - nikako nije dobar osjećaj. 

Što god da napravite sigurno nećete učiniti nikakvu štetu, ali postoji mogućnost da to vašoj partnerici ili partneru smeta. U početku sam i ja paničario kad je ona osjećala da dolazi hipoglikemija. Da budem posve iskren, paničario sam i više nego ona! Sada, s odmakom od toliko godina rekao bih si da otvorenije razgovaramo o dijabetesu. Da razgovaramo o tome koliko ju bole jagodice prstiju, da ju je nekada sram dati si inzulin, da nikad nema dovoljno trakica, da joj je dosta dijabetesa i pregleda-bolnica odnosno liječnika i sestara. 

Svakako pronađite dovoljno vremena kada ste oboje raspoloženi, krenite u laganu šetnju i uzmite si dovoljno vremena za razgovor. Ja sam svojoj tadašnjoj djevojci, a današnjoj ženi pristupio ovim riječima: "Volim te i želim ti biti pomoć i podrška koliko god mogu. Reci mi kada je to korisno, kada ti treba pomoć i kako ju pružiti i ja ću to napraviti.“ Nakon tih prvih razgovora u kojima je ona meni otkrila svoje strahove, neugodnu i sram bilo nam je puno lakše. Osjećali smo se ugodnije i raspoloženije. Zapravo, mogu reći da je od tog trenutka naš odnos krenuo u drugom smjeru - boljem smjeru!

Naši sporazumi o dijabetesu 

Mogu joj donijeti sok ili nešto slatko kada osjeća hipoglikemiju. Ako bude bolje, mogu ju gledati još neko vrijeme da se uvjerim kako je ona dobro i pod kontrolom. Najčešće samo sjedim i gledam ju dok ne kaže da je dobro. Razgovaramo mi o hrani i piću, pa tako i o tome što ćemo za vikend kuhati, hoćemo li otići popiti pivo itd. Ono što joj ja najčešće prešućujem je što sam pojeo na poslu (hamburger ili pizzu). Kada odluči pojesti kolač, sladoled ili čokoladu ja ju nikako ne smijem ispitivati "Trebaš li stvarno to pojesti?" Moja je supruga svjesna svog dijabetesa i ne srami ga se. 

Podrška supruzi

Ne pokušavajte upravljati dijabetesom za partnera! Bez obzira na sve razgovore prihvatite da je partner taj koji ima dijabetes, a ne vi. Ako je ikako moguće pozitivno utječite na samopouzdanje partnera jer samo tako on/ona ima mogućnost upravljati svojim stanjem bez vaše pomoći. Ja sam se u početku toliko brinuo zbog njezinog dijabetesa da je to rezultiralo kontra efektom – radio sam probleme gdje ih nije bilo. Moja supruga i ja nismo zajedno 24 sata dnevno i sasvim je u redu da ona upravlja dijabetesom samostalno kako ona to zna. Kada god joj treba pomoć, tu sam uz nju.

Podrška zdravijem načinu života, čak i ako vi morate napraviti nekoliko žrtvi. Svoju suprugu koja ima dijabetes tipa 1 podržavam u svemu, pa tako i u prehrani. Zdrav način života, prehrana i tjelovježba dodatno nas je zbližila. Za Vas to možda znači nov način života. Nisam niti ja odmah u početku krenuo jesti "posebnu" hranu i vježbati, to je došlo postupno. Isto tako, to ne znači da svaki dan vježbam i jedem zdravo – jer naravno da pojedem pizzu i popijem pivo s vremena na vrijeme.

Ne kažem da se trebate odreći svoje omiljene hrane i pića i jesti samo ono što suprug jede, ali morate pokušati pronaći ravnotežu za oboje. U praksi, to znači da imamo malo bombona i kolača u kući. Kada jedemo u restoranima, provjerimo možemo li dobiti ono što inače jedemo. Kada smo kod kuće, kuhamo zdravija jela. Srećom, oboje redovito vježbamo, a kada se zaredaju dani kada nam se ne da vježbati onda samo šećemo psa po susjedstvu.

Što reći, nakon 26 godina što živim s dijabetesom, moj moto je „Sretna žena, sretan život.“