Liječnici, medicinske sestre i ostali...

Autor: Sandra Peternek 21.05.2019.

Liječnici, medicinske sestre i ostali...

Koga biste naveli kao dio svoje bliže okoline? S kime ste okruženi kada pričate o svojoj bolesti?

Da biste svoje  razine šećera u krvi i dijabetes doveli pod kontrolu trebate podršku svih strana, obitelj, prijatelji, poznanici, kolege uključujući i zdravstvene radnike. Da biste postigli normalne vrijednosti razine šećera u krvi, potrebno je balansirati pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, redovito uzimanje lijekova i još mnogo sitnica. No, u vaš život ulaze zdravstveni radnici koje ćete češće viđati nego ste to do sada radili. Imate li priliku razgovarati i postaviti pitanje liječniku, dijabetologu ili medicinskoj sestri?

Vi ste najbitniji dio lanca!

Vi ste osoba s dijabetesom i brinete se za sebe svakodnevno. Samo vi znate koliko imate stresnih i lijepih trenutaka u životu. Vi se bavite tjelesnom aktivnošću! Vi birate što ćete jesti! Vi si dajete inzulin ili uzimate lijekove! Vi primjećujete probleme i pratite rezultate!

 

bolnica_tim

Tko je uključen u zdravstveni tim?

Vaš zdravstveni tim za Vas je na raspolaganju da ih pitate za savjet, da vas usmjere ili da s njima podijelite probleme!

Liječnik u bolnici kojeg posjećujete nekoliko puta godišnje zove se endokrinolog, odnosno internist koji se bavi dijabetesom.

Liječnik kojeg možda češće viđate jest liječnik obiteljske medicine, a koji vas redovito prati i nadzire.

Medicinske sestre koje ćete susretati u bolnicama, ili u ordinaciji obiteljske medicine tu su za vaša pitanja i savjete.

Dijetetičar, odnosno nutricionist, osoba je koja Vas upućuje u pravilnu prehranu i educira kako hrana utječe na razinu šećera u krvi (isto kao i masnoće u organizmu).

Oftalmolog je liječnik koji vas educira o problemima s vidom, odnosno uočava promjene na očima.

Psiholog jednako tako sudjeluje u zdravstvenom timu. Mentalno zdravlje važno je jer pomaže pri osobnim ili emocionalnim problemima u životu.

Ljekarna i ljekarnici vrijedan su izvor znanja i informacija, a viđat ćete ih relativno često.

Stomatolog je važan za osobe sa šećernom bolešću jer se razne promjene događaju u usnoj šupljini, te su bitni redoviti odlasci stomatologu. Vaš stomatolog obavezan je znati da imate dijabetes.

Tjelesna aktivnost od velike je važnosti pri pravilnom upravljanju dijabetesom, a kineziolog je osposobljena osoba za osnove vježbanja.