Kulinarski savjeti za sve

Autor: Sandra Peternek 15.09.2019.

Kulinarski savjeti za sve

Uz pravilnu prehranu možemo lakše kontrolirati dijabetes, no što zaista znači pravilna prehrana?

Donosimo Vam savjete i trikove kako prehranu bolje organizirati.

Lako je napraviti promjene u kuhinji

Pripremate li jušna jela, variva ili juhe, savjet je da zaboravite na zapršku! Naime, zaprška se radi tako da se brašno preprži na vrućem ulju – što je prilično štetno. Naime, preprženo brašno može izazvati žgaravicu u želudcu zbog jačeg lučenja kiseline. S druge strane, zaprškom unosite bespotrebne dodatne masnoće i ugljikohidrate.

Savjet: Umjesto zaprške brašnom, mijenjajte zapršku tako da kuhate krumpir kojeg ćete na kraju propasirati pa će zgusnuti varivo. Ako Vam je ipak zaprška draži oblik onda razmutite brašno s malo hladne vode i to dodajte u varivo kako bi se zgusnulo. Kuhate li domaću juhu s mesom i povrćem, vidjet ćete krugove masnoće na vrhu. Ovo su bespotrebne masti koje biste unijeli.

Savjet: Ako ste skuhali juhu dan ranije, procijedite ju i stavite u hladnjak. Na vrhu će biti stvrdnuta masnoća koju ćete lakše maknuti. S druge strane, ako poslužujete tek skuhanu vruću juhu, a želite otkloniti masnoću – salvetom ili papirnatom maramicom na vrhu juhe pokupite masnoću.

Pripremate li pire krumpir, a u njega dodajete vrhnje i maslac kako bi bio kremastiji? Želite li to izbjeći?

Savjet: Nakon što ste krumpir skuhali, propasirali, dodajte nekoliko žlica mlijeka i posolite. Ako želite izbjeći maslac i vrhnje, dodajte žlicu kefira ili čvrstog jogurta i dobro izmiješajte.

Želite li napraviti pljeskavice s mljevenim mesom?

Savjet: Na svakih 100 grama mljevenog mesa dodajte 20 grama namočenog kruha (kojeg ste procijedili prije toga). U pljeskavice dodajte sitno nasjeckanu glavicu crvenog luka, žutanjak i začine. Pljeskavice pecite u pećnici na masnom papiru, najprije 15 minuta pokriveno alu folijom, a onda maknite alu foliju i zapecite s druge strane.

Jedu Vam se palačinke, a htjeli biste da budu što zdravije?

Savjet: Smjesu za pečenje palačinki napravite tako da u mlijeko umiješate dva žutanjka, brašno, prašak za pecivo i dobro izmiješate. U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i onda sjedinite ove dvije smjese. Palačinke pecite na vrlo malo ulja, a nadjenite ih svježim voćem.

Juha od rajčice je nešto što nas vraća u djetinjstvo. Međutim, i koncentrat rajčice krcat je šećerom i solju – pa kako napraviti zdraviju verziju?

Savjet: Nekoliko većih rajčica skuhajte u vrućoj vodi i onda im odstranite kožicu. Nakon toga nasjeckajte ih na manje komade, propasirajte pa dodajte običnu vodu, oguljen krumpir nasjeckan na kockice i nastavite kuhati još 20 minuta. Pri kraju kuhanja taj krumpir propasirajte kako bi se juha zgusnula i dodajte začine po želji.