Kome treba dnevnik samokontrole?

Autor: Sandra Peternek 21.05.2019.

Kome treba dnevnik samokontrole?

Zbog čega liječnici i medicinske sestre stalno inzistiraju na donošenju dnevnika samokontrole?

Što tablica s vrijednostima šećera u krvi treba sadržavati? Dnevnik samokontrole pomaže liječniku da vidi kako se vrijednosti šećera u krvi mijenjaju, kako inzulin djeluje na vrijednosti šećera u krvi, postoje li kakve promjene na koje biste trebali utjecati i još mnogo toga.

Redovito vođenje dnevnika samokontrole ima itekako važnu ulogu u regulaciji šećerne bolesti.

"Dnevnik" samokontrole obično podsjeća na dnevnik kojega smo imali u školama. Pa je tako liječnik zapravo učitelj koji nam daje ocjene, s obzirom na upisane vrijednosti šećera u krvi. I sami ste svjesni da se vrijednosti razine šećera u krvi mijenjaju ovisno o hrani, tjelesnoj aktivnosti, stresu, terapiji i sličnim čimbenicima.

Redovita samokontrola dat će vam uvid u čimbenike koji utječu na razinu glukoze u krvi. Za svoju kontrolu odgovorni ste samo i isključivo Vi. Ako ne upisujete brojeve "koji Vam se čine zgodnima" nego one koji su zaista točni, liječnik može na vrijeme uočiti neke pogreške bilo kod uzimanja inzulina, prehrane ili drugih stvari.

Primjer iz prakse

Dolazite kod liječnika na kontrolu šećerne bolesti bez dnevnika samokontrole. Ono što Vas upitaju jest, kakve su vrijednosti prije ručka a kakve nakon ručka? Kakve su vrijednosti tijekom noći, jeste li se ikada ustali u 3 ujutro i zabilježili vrijednosti?

Na sva ova (i još mnogo drugih pitanja), Vaši su odgovori vrlo slični "Vrijednosti šećera su u redu, prije ručka oko 6 do 7 mmol/L a nakon ručka oko 15 mmol/L." Zaista mislite da će ovakve informacije liječniku koristiti? Zaista mislite da će Vaš liječnik na temelju ovih informacija moći mijenjati vašu terapiju i dati Vam savjet?

Kako biti zadovoljan vrijednostima?

Da biste došli do toga stanja neophodno je mjeriti razinu šećera u krvi redovito, pokušati uravnotežiti prehranu i tjelesnu aktivnost s terapijom te na koncu voditi dnevnik samokontrole. Ovime se mogu izbjeći česte pojave hipoglikemija odnosno hiperglikemija, pri čemu bi vrijednosti razine šećera mogle biti optimalne.

Da ponovimo, kada provoditi samokontrolu?

U pravilu, mjerenje razine glukoze u krvi potrebno je  dva sata prije terapije i prije obroka, a povremeno dva sata nakon obroka i noću. Učestalost, raspored i izmjene mjerenja dogovorite s liječnikom. Ciljne vrijednosti glukoze u krvi oboljelih od dijabetesa prije obroka treba biti manje od 6 mmol/L, a nakon obroka manje od 9 mmol/L.

mjerenje_secera

Zašto dnevnik samokontrole?

Sve rezultate mjerenja, kao i  bitna događaja za tumačenje vrijednosti važno je pohraniti u obliku dnevnika samokontrole. Tako informacije zauvijek ostaju upisane, a nakon nekog vremena moguće je tumačiti zbog čega dolazi do naglo povišene odnosno snižene razine glukoze u krvi.

Dnevnik samokontrole iznimno je potreban na početku, tek kada se postavi dijagnoza šećerne bolesti  jednako kao i kada primijetite da su vrijednosti šećera u krvi vrlo visoke. Dnevnik samokontrole potreban je i ako imate češće hipoglikemije kako bi liječnik točno vidio koje su vrijednosti zabilježene. U vrijeme zimskih mjeseci, kada su gripe i prehlade, vrijednosti šećera znaju oscilirati a jednako vrijedi i za trudnoću, odnosno bilo koju tjelesnu aktivnost.

Svaka dobivena vrijednost ima puno veće značenje kada se uspoređuje s nekim drugim podacima. I sami znate koliko tjelovježba, vremenski uvjeti, prehrana i terapija imaju utjecaja na promjenu razine glukoze u krvi.

Drugi oblici dnevnika samokontrole

Dnevnik samokontrole ne treba biti samo napisan u bilježnici kako bi se pravilno evidentirao. On može biti pohranjen na Internetu što je jedna od pogodnosti koju pruža dijabetes.net, online praćenje i kontrola stanja. Jednostavno, nije uvijek prilika da se brojevi s glukometra upisuju u bilježnicu. Zbog toga je lakše i jednostavnije aparat za mjerenje razine šećera u krvi spojiti s računalom te da na takav način i Vi, kao i liječnik, prate glikemije.

Kao i drugim segmentima života, važno je biti dosljedan i uporan.