Koliko su osobe s dijabetesom tipa 1 drugačije od drugih?

Autor: Sandra Peternek 23.01.2020.

Dijabetes nije toliko jednostavno prihvatiti, bez obzira na to u kojoj dobi ga dobijete. Važno je znati da se može kvalitetno živjeti s njime!

Koliko su osobe s dijabetesom tipa 1 drugačije od drugih?

Dijabetes mellitus odnosno šećerna bolest, ili u često skraćeno samo dijabetes, je dijagnoza koju imaju milijuni ljudi diljem svijeta.

Iako većina ima dijabetes tipa 2, itekako važan postotak onih s tipom 1. Još uvijek se o dijabetesu tipa 2 razmišlja kako se pojavljuje samo u starijoj životnoj dobi, međutim danas se dijagnosticira i kod mladih ljudi!  

Dijabetes nije toliko jednostavno odmah prihvatiti, bez obzira na to u kojoj dobi ga dobijete. Važno je znati da se s njime može dugo i kvalitetno živjeti – sve dok ste jako dobro upoznati sa njime!

Kako izgleda novorođenče ili dijete s dijabetesom tipa 1?

Dijete koje često mokri, koje traži više mlijeka , a pri tome gubi na težini, te je umornije i bolesnije slika je djeteta s dijabetesom tipa 1. Ponekada je teško prepoznati početne simptome dijabetesa tipa 1 pogotovo kada se radi o djeci.

Dijagnoza dijabetesa započinje s tipičnim provjeravanjem razine glukoze (šećera u krvi) u liječničkim ordinacijama odnosno često na hitnom prijemu.

Roditelji koji se suoče i prepoznaju ove simptome obično završe na hitnoj pomoći i budu hospitalizirani nekoliko dana ili tjedana. Nakon postavljanja dijagnoze djeca odmah započinju s inzulinskom terapijom koju trebaju uzimati do kraja života. Vrlo je važna i roditeljska, odnosno uloga skrbnika da se dovoljno educira o dijabetesu i svime što dolazi s njim.

Djeca tada mogu proći kroz fazu tzv. medenog mjeseca tijekom koje mogu biti smanjene potrebe za inzulinom. S vremenom ova faza medenog mjeseca nestaje i onda se zahtijeva dodatna količina jedinica inzulina kako bi se razina glukoze u krvi održala u normalnim vrijednostima.

Kada netko pomisli na Vas obično je asocijacija dijabetes

„Dijabetes sam dobio s 13 godina. Neko vrijeme bio sam jako umoran i žedan, a nakon odlaska k liječniku i davanja uzorka urina, probudio sam se u bolničkoj sobi. Sjećam se da su mi tada govorili da imam dijabetes tipa 1.

Baš zato što nisam znao što je dijabetes nisam ga ni osjećao. Mislio sam da je to matematički problem kojeg trebam rješavati nekoliko puta dnevno.

I ne osjećam da imam dijabetes, često zaboravim uopće da ga imam. Zapravo, osjetim ga tek kada mi je razina šećera u krvi van granica, ali ni po čemu drugome ne osjećam da se nešto promijenilo.„

Craig Stubing, autor dokumentarnog filma Beta Cell

Deset pomfrita

„Moj prvi liječnik nije bio u pravu. Nisam imala mononukleozu, bolest koja bi mi trajala nekoliko tjedana, nego dijabetes – bolest koja traje cijeli život.

Doktor mi je kao 15-godišnjakinji dijabetes pokušao približiti ovim riječima: „Sve će biti prilično isto kao i do sada. Još uvijek možeš jesti pomfrit. Samo sad moraš brojati koliko da pojedeš (ne smiješ pojesti više od 10) ali prije nego ih pojedeš moraš uzeti lijek.

„Ne“, mislila sam, „naravno da nije isto.“

Moja mama je rekla: „To je poput uzimanja lijeka tri puta dnevno, baš kao što ja uzimam lijek za štitnjaču tako ćeš i ti za dijabetes.

Amirah Meghani, odvjetnica.