Ključno je pitanje: Jesti sve skupine namirnica ili izbaciti nešto iz prehrane?

Autor: Sandra Peternek 27.01.2020.

Koje su preporuke vezane uz prehranu osoba s dijabetesom; što jesti? Lipidni poremećaj – zašto je važan za dijabetes?

Ključno je pitanje: Jesti sve skupine namirnica ili izbaciti nešto iz prehrane?

Smatra se da je osobe s dijabetesom tipa 2 imaju zajedničku karakteristiku – povišene trigliceride kao i povišen kolesterol u krvi.

Danas se puno pažnje pridaje ne samo ukupnoj vrijednosti kolesterola nego možda još i važnijoj stvari – kakve su vrijednosti „dobrog“ kolesterola HDL, odnosno tzv. „lošeg“ kolesterola LDL. U praksi se rijetko nailazi na osobe s dijabetesom tipa 2 a koje imaju normalne vrijednosti kolesterola u krvi, u općoj populaciji poznatije pod nazivom „masnoće u krvi“.

Hiperlipidemija  stručni je naziv za povišene vrijednosti masnoće u krvi. Podrazumijeva se povišeni kolesterol, trigliceridi ili oba. Oni su sastavni dio svakog ljudskog organizma, a nastaju stvaranjem u stanicama organizma ili unosom izvana prehranom.

HDL su lipoproteini koji djeluju zaštitno u organizmu, tj. sprječavaju razvoj ateroskleroze jer skupljaju kolesterol kojeg ne otpuštaju.
LDL  su lipoproteini koji sadrže najviše kolesterola, a imaju veliku ulogu u slučaju ateroskleroze, bolesti srca i infarkta.

stanice

Inzulin koji ne radi kako treba, a tiče se dijabetesa tipa 2, odnosno tzv. inzulinska rezistencija, ne dovodi do dobrih vrijednosti kolesterola pa se događa nakupljanje tog lošeg kolesterola, dok je dobar kolesterol jako nizak. U inzulinskoj rezistenciji taj je odnos dosta poremećen, stoga se često preporučuje pravilna prehrana i izbor namirnica.

Koliko je kolesterol važan i možemo li ga se „riješiti“?

Kolesterol je sastavni dio svakog organizma. Često se uspoređuje ljudsko tijelo s kućom izgrađenom od gradivnih tvari. Tako se cigle uspoređuju s kolesterolom kao građevinskim materijalom. Kolesterol ima brojne druge uloge u tijelu poput sinteze hormona itd.

Druga skupina namirnica su trigliceridi odnosno „brze masti“. One služe da sve ljudske stanice dobiju brzu energiju, da mogu normalno raditi. Trigliceride možemo čak usporediti s gorivom za naš organizam, a u kojem često znamo i pretjerati! Brze masti su na svakom koraku u našoj okolini, i često im se teško oduprijeti. Ono što je jednako bitno da organizam skladišti „brze masti“ za neke situacije kada nećete unositi dovoljno hrane pa se on opskrbljuje hranom.

Ljudski je organizam toliko savršen da je moguće jesti jednom dnevno!

Međutim, naše potrebe i sve lako dostupno iz okoline postaju sve većima – pa zato danas sve više jedemo i pijemo. Na tragu toga, pogledate li osobu s dijabetesom tipa 2 odnosno preddijabetesom najprije se uoči povećana tjelesna težina, koja je velika ponajprije u predjelu struka odnosno trbuha.
Osim toga, karakteristični su i povišeni trigliceridi, povišen loš kolesterol a dobar kolesterol snižen. Ne treba zanemariti niti visok krvi tlak, često zamaranje i umor kod bilo kakve aktivnosti – a onda se posljedično javlja i povišena razina šećera u krvi!

Danas više ne možemo govoriti o tzv. dijabetičkoj dijeti nego o promjeni prehrane. Prehranu treba mijenjati ne samo zbog debljine da bi došlo do mršavljenja, već o mijenjaju stila života (svog i svoje okoline!).