Kako dijabetes utječe na vid?

Autor: Sandra Peternek 16.01.2020.

Uz dijabetes se često veže povišena vrijednost šećera u krvi koja dovodi do zamagljenog vida, glaukoma, retinopatije i drugih problema.

Kako dijabetes utječe na vid?

Baš kao što dugo vremena ne prepoznajete povišen krvni tlak jer nema nekih simptoma, isto vrijedi i za bubrege, zube pa i oči!  

Da biste na vrijeme uočili promjene na očima potrebno je odlaziti na kontrole k oftalmologu prije nego što dođe do velikog gubitka vida. Ono što najviše utječe na promjene na očima jest dugotrajna povišena vrijednost šećera u krvi, hiperglikemija. Imate li kratkoročno hiperglikemiju nije prevelika vjerojatnost od razvoja bolesti oka.

Utjecaj visokih razina šećera na vid i oči

Visoka razina šećera u krvi može promijeniti razinu tekućine u oku ili uzrokovati oticanje u tkivima očiju. Prvi znak da nešto nije sasvim u redu jest zamagljenje vida. Osim zamagljenosti, vrlo često uočavaju se i promjene kao što su plutanje točkica u vidnom polju ili dupliranje slike.

Nakon što su vrijednosti šećera u krvi dulje vrijeme povišene, dolazi i do oštećenja sitnijih krvnih žila u stražnjem dijelu oka. Većima problema s vidom u osoba s dijabetesom započinje upravo na krvnim žilama.

Od potencijalnih bolesti koje ugrožavaju vid zbog dijabetesa ubrajamo dijabetičku retinopatiju, dijabetički makularni edem, glaukom. 

 

Oftalmološki pregledi za osobe s dijabetesom

Pregledi započinju u ordinaciji koja ima OCT uređaj, a mogu se osim privatnih klinika obaviti i u Referentnom centru za dijabetes.

OCT odnosno optička koherencijska tomografija pregled je koji je bezbolan, a preporuka je napraviti ga jednom godišnje. Ovim aparatom snimaju se slojevi mrežnice, vidnog živca i rožnice koristeći laser. Ovakvim pregledom vrlo rano se mogu otkriti očne bolesti koje sve osobe s dijabetesom muče, poput glaukoma, edema, dijabetičke retinopatije, degeneracijske žute pjege pa čak i odignuća slojeva mrežnice.

S obzirom na to da pretraga traje tek nekoliko minuta u vrlo kratko vrijeme mogu se učiti promjene koje je dijabetes učinio Vašem vidu.

Bitno je ne odgađati pregled i sačuvati kvalitetu ne samo očiju i vida, nego cijelog života!