Je li moguće uspješno liječenje inzulinom?

Autor: Sandra Peternek 26.04.2019.

Je li moguće uspješno liječenje inzulinom?

Šećerna bolest poznata je od 1552. godine prije Krista. Koliko se dijabetes promijenio?

Lijek za dijabetes otkriven je tek 1921. godine, što se tu promijenilo sve do danas? Prvi opisi šećerne bolesti uglavnom su se odnosili na pretile osobe koje su se "liječile" uz svakodnevno vježbanje i veći unos povrća. Kasnije se šećerna bolest nailazila i kod mršavijih ljudi što je bilo puno ozbiljnije, a njima je "lijek" bila visokokalorična hrana.

Do otkrića inzulina šećerna bolest tipa 1 bila je smrtonosna bolest.

Tek nakon otkrića inzulina omogućeno je bolje i uspješnije liječenje te se pomoglo ljudima diljem svijeta.

Prvi dostupni inzulini bili su životinjskog porijekla, svinjski i goveđi. Dobivali su se iz gušterače stoke. Od osamdesetih se godina se koriste „humani“ inzulini , te se prestalo s uporabom životinjskih.

Inzulin je protein koji se sastoji od 51 aminokiseline raspoređene u dva lanca koja su povezana disulfidnim vezama. Inzulini različitog porijekla razlikuju se po aminokiselinama unutar lanca. Grupa Kanadskih znanstvenika 1921.godine došla je do otkrića inzulina tako da su ga ekstrahirali iz životinjskih otočića gušterače.

Početkom 1922. godine prvu injekciju inzulina dobio je 14-godišnji dječak. Ljudska gušterača ima otprilike 8 mg inzulina, odnosno preračunavajući otprilike 200 bioloških jedinica. Da bi se inzulin dobro koristio, potrebno je imati znanje o istome.

Koliko su vaši prijatelji, obitelj, kolege, nastavnici i ostali s kojima se okruženi dovoljno dobro upoznati s inzulinom?

davanje_inzulina

Liječenje inzulinom kod osoba sa šećernom bolešću tipa 1 doživotno je liječenje. Potrebno je pravilno naučiti kako nadoknađivati inzulin ili kroz inzulinsku pumpu tzv. sustavom kroz potkožnu infuziju ili samim injekcijama (penom). Da biste naučili kako pravilno koristiti inzulin koji na koncu utječe na bolje ishode liječenja, potrebno je surađivati s liječnikom i odlaziti na redovite kontrole.

Često se zaboravi što ste naučili o inzulinu i liječenju inzulinom, stoga nam je drago da na dijabetes.net možete pronaći pregršt stručnih informacija.

Ipak treba naglasiti da će dug i kvalitetan životni vijek ovisiti o vašem načinu života i motivaciji da svoje glikemije držite pod kontrolom.

Kod osoba sa šećernom bolešću tipa 2 liječenje inzulinom može biti potrebno povremeno i privremeno. Posebice bi se trebalo voditi računa i o blažoj ketoacidozi koju se korigira inzulinom – što ne znači da je on trajno neophodan.

Potrebno je postati fleksibilniji što se tiče liječenja šećerne bolesti.  Drugim riječima budite spremni na liječenje inzulinom.

 

Izvor:

Nolte SM. Hormoni gušterače i lijekovi za liječenje šećerne bolesti. U: Katzung BG (Trkulja V., Klarica M. I sur.) ur.Temeljna i klinička farmakologija, Zagreb, 2012. (str.727-751)

Pavlić Renar, I., Vrca Botica, M. i sur. Šećerna bolest u odraslih, Zagreb, 2012. (102-112.)