Imati posao i dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 09.01.2020.

Imati posao i dijabetes?

Osobe s dijabetesom uspješno obavljaju razne poslove, i najčešće nemaju nikakvih prepreka pri obavljanju istih. 

U našoj zajednici još se uvijek gleda na dijabetes kao na stigmu, a zbog toga često dolazi do nesporazuma kod poslodavaca i zaposlenika. Postoje situacije gdje poslodavci nisu dovoljno informirani i educirani o stanju svojih zaposlenika, pa su moguće neugodne situacije.

Stvarnost govori da osobe sa šećernom bolešću svojim poslodavcima čak nisu niti rekli za svoje stanje! Zašto?

Zašto bi se poslodavca trebalo upozoriti na stanje, i što mu točno reći? Savjetuje se da odmah tijekom razgovora za posao ili prijavi za posao navedete da imate šećernu bolest. Pri tome budite spremni odgovarati na brojna pitanja. Dokažite da vaš dijabetes ne treba biti nikakva prepreka u obavljanju posla. Uostalom, svog poslodavca kao i kolege s posla educirajte.

Naučite ih više o šećernoj bolesti, što je ona uopće! Objasnite inzulin, gdje ga i kako aplicirate, odnosno imate li lijekove. Objasnite svoju prehranu, kada jedete i koliko jedete.

Navedite i potrebu da trebate redovito testirati razinu glukoze u krvi, tako da imaju razumijevanja. S druge strane, naglasite i pozitivne aspekte svojega stanja!

Naglasite svoj zdrav stil života, koliko pazite na svoju prehranu i koliko se dnevno krećete odnosno koliko ste fizički aktivni!

Navedite i svoje godišnje preglede kod dijabetologa, odnosno liječnika obiteljske medicine i svih drugih liječnika.

Budite iskreni prema sebi i drugima po pitanju svojih vrijednosti šećera

Činjenica da ste odgovorni prema sebi i svom stanju. Ovo samo može biti od pomoći jer je pokazatelj koliko ste odgovorni prema svom stanju. Takva odgovornost zasigurno će se manifestirati i na vaše obavljanje posla.

Mogu li dobiti posao ako imam dijabetes?

Protuzakonito je da vas poslodavac odbije zbog dijabetesa. Jedini razlog zašto on to može odbiti ste Vi, odnosno ako ne regulirate svoje stanje što vas sprječava za obavljanje posla. Jednako tako, protuzakonito je da i Vi ne upozorite poslodavca na Vaše stanje. Zašto reći da imam dijabetes?

Upozorite na Vaše stanje zašto što će se možda dogoditi loša situacija, primjerice hipoglikemija a vaši kolege neće znati što napraviti i kako postupiti. S druge strane, možete educirati kolege što znači da podižete svijest o dijabetesu!

Ugostili smo Vilmu Kolarić, glavnu sestru Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac koja je odgovorila na ovo pitanje: "Mogu li imati dijabetes i posao istovremeno?"

Pojačana nervoza, nedovoljno spavanja, nezdrava prehrana kao i nedostatak tjelesne aktivnosti čimbenici su koji itekako utječu na naše zdravlje. Bez obzira na to što se u društvu radi na podizanju svijesti o dijabetesu, ponekad se u praksi susrećemo sa slučajevima kada se ljudi stigmatiziraju i nemaju priliku za idealnim poslom.