Imate li problem s tjelesnom težinom?

Autor: Sandra Peternek 09.10.2018.

Imate li problem s tjelesnom težinom?

Što radite po tome pitanju?

Gotovo svakodnevno se Vaše tijelo mijenja. Tjelesna težina najčešće varira tijekom nekoliko godina, malo se mršavi pa se onda debljate.

Imate li probleme s masnoćama u krvi? Što je s krvnim tlakom? Jeste li počeli raditi na sebi i svome problemu?

Povećana tjelesna težina može utjecati na povećan rizik od brojnih oboljenja, srčanih bolesti, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, pojave različitih karcinoma i komplikacija s dijabetesom.

Primjerice, izgubite li samo 10% svoje tjelesne težine, možete utjecati na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa.

S druge strane, imate li više od 60 godina?

Zabrinjava podatak, ako smanjite svoju tjelesnu težinu za samo 10%, šanse za oboljevanje od dijabetesa su manje.

Organizam je individualan, stoga neko lakše mršavi, a druga se osoba lakše deblja. S druge strane, izuzev tjelesne građe i prehrambenih navika, genetika odnosno naslijeđe je faktor na koji ne možete utjecati niti ga mijenjati.

Jeste li znali da se naš metabolizam uspori svakih 10 godina za otprilike 10%, a proces započinje oko 25.godine života.

Iako je ovaj podatak povezan sa stilom života kao i starenjem, činjenica je da su mlađe osobe fizički aktivnije, a to podrazumijeva i povećanu mišićnu masu. Masno tkivo nije aktivno, ono je zapravo vrsta skladišta koje se prazni uz fizičku aktivnost kao i smanjeni unos kalorija. Redovitom tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom povećava se mišićna masa, a smanjuje se zaliha masnoće u tijelu.

Isto tako, hormonalne promjene utječu na povećanje odnosno smanjenje tjelesne težine.

Želite li gubiti na tjelesnoj težini, mijenjajte svoje prehrambene navike i uključite neku vrstu fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu.

Nakon nekoliko tjedana upornosti i dosljednosti, promjene će biti vidljive a vi ćete biti fizički i psihički promijenjeni. Planirate li uvrstiti dijetu u prehrambeni plan, svakako preporučujem da razgovarate sa zdravstvenim timom o svojim ciljevima mršavljenja, kao i o tome što je idealna tjelesna težina za vas. Brojne su mogućnosti, a na Vama je kojim ćete ih redoslijedom započeti s primjenjivanjem.

Dobro razmislite što utječe na vas, pa odaberite i započnite ih provoditi u djelo.

Primjerice, utječu li obitelj i prijatelji na vas okružite se njima i motivacijom te budite ustrajni u svome naumu. Svakako je preporuka da si napravite plan kako provesti sve ove radnje i kojim redoslijedom kako ne biste izazvali nagli tjelesni šok. U nekim ćete slučajevima trebati pomoć, pa dopustite obitelji i prijateljima da budu uključeni u vaš plan. Uzmite si vremena kako biste izmjerili učinkovitost svakog koraka prije nego krenete dalje.

Uz sve ove savjete, nemojte zaboraviti sami sebi odati priznanje jer ste uspjeli održati napor i dijabetes pod kontrolom te na taj način poboljšavate svoje zdravlje!