Ima li nazad nakon komplikacije dijabetesa

Autor: Sandra Peternek 25.09.2019.

Ima li nazad nakon komplikacije dijabetesa

Je li točno da se komplikacije uzrokovane dijabetesom mogu spriječiti?

Da, točno je! Ima li nazad nakon komplikacija dijabetesa? Nema!

Najčešći problem kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 je kasno postavljanje dijagnoze. kontrolni pregledi koji slijede nakon dijagnoze najčešće rezultiraju ustanovljenim komplikacijama. Nažalost, jednom kada imate detektirano oštećenje poput promjena na očima, bubrezima ili stopalima - nema nazad!

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 najčešće se brzo javljaju liječniku jer se primjeti alarmatno stanje. Bez obzira na tip bolesti, ako ne vodite računa o tome što jedete, koliko vježbate i idete li na kontrole - pojavit će se problem.

Da biste ostali zdravi i rano otkrili komplikacije, provjerite sve s liječnikom. Neka Vas liječnik upozori na bilo kakve znakove ili simptome mogućeg problema.

Danas se komplikacije dijabetesa niti ne moraju dogoditi ako mijenjate svoje navike.

Dijabetes je bolest koja ne boli, ali nas ograničava u svakodnevnim situacijama ako dobijemo komplikacije. Komplikacije dijabetesa uključuju nefropatiju (oštećenje bubrega), moždani udar (oštećenje mozga), retinopatija (oštećenje vida i očiju), oštećeno srce i krvne žile (srčani udar, ateroskleroza, visok krvni tlak), oštećenja stopala (neuropatija) jednako kao i seksualnu disfunkciju. Dobra i redovita regulacija razine šećera u krvi preduvjet je da komplikacije ne nastanu, da se spriječe ili odgode. Najbitnija je samokontrola!

Samokontrola

Samokontrola se odnosi na dijabetičku prehranu i tjelovježbu, jednako kao i korištenje inzulina ili lijekova. Ako imate dijagnosticiran preddijabetes, tjelovježbom možete spriječiti komplikacije dijabetesa i bolje kontrolirati razinu glukoze u krvi. Tjelovježbom se više troši glukoze u krvi.

Nije bitno što ćete točno raditi i izabrati kao aktivnost, bitno je da se većinu dana ipak krećete. Osim ovih uputa, savjetuje se da pripazite na unos soli i šećera koji mogu doprinijeti razvoju komplikacija.  Ako kontrolirate unos soli, i smanjite ga, vidjet ćete da će se krvni tlak vratiti u normalu a zadržavanje tekućine bit će manje.

Veći unos soli sa sobom vuče i povišen krvni tlak, bolesti srca i krvnih žila. Nutricionistički gledano, ravnoteža među namirnicama uvijek će biti najbolji odabir. Probajte uvrstiti žitarice, povrće, voće, ribu i meso, mlijeko i mliječne proizvode jednako tako smanjenje masti i ulja.

Svakako probajte izbjegavati ili barem ograničiti unos soli, šećera i ljutih namirnica. Dijabetes na svakog različito utječe.

Ponovimo, što je sve ugroženo?

Stopala. Svakodnevno pregledavajte svoja stopala jer su podložna infekcijama i ozljedama, a cirkulacija je sve slabija u nogama. Oči! Problemi s očima su česta komplikacija, odnosno postoji veća mogućnost nastanka mrene i razvoja očnih problema. Bubrezi! Svi dijabetičari trebaju kontrolirati urin. Ako su bubrezi oštećeni, polako prestaju raditi što znači da ćete biti ovisni o dijalizi ili transplantaciji bubrega. Živci! Problemi sa živcima počinju smanjenim osjetom ili trncima u nožnim prstima i stopalima.

Bolesti srca i krvnih žila. Starenjem se povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila, odnosno dolazi do začepljenja krvnih žila i povišenog krvnog tlaka. Uz to je puno veća mogućnost srčanog udara i bolesti koronarnih arterija.

Moždani udar! Začepljenje krvnih žila utječe na srce, ali i na dijelove mozga koji mogu ostati bez kisika što rezultira moždanim udarom.