Gdje se i kako bacaju iskorištene lancete i sav otpad?

Autor: Sandra Peternek 30.04.2020.

Tijekom mjesec dana zasigurno iskoristite 30 lanceta, pod uvjetom da ih mijenjate svakodnevno. Gdje i kako bacate takav oštri infektivni otpad?

Gdje se i kako bacaju iskorištene lancete i sav otpad?

Cilj upravljanja dijabetesom je izbjegavanje niskih ili visokih razina šećera u krvi, odnosno održavanje normalnih razina šećera u krvi. 

Kada se postavi dijagnoza šećerne bolesti, susrest ćete se s glukometrom koji služi za mjerenje razine šećera u krvi. Testiranje razine šećera u krvi provodi se ubodom u prst uz pomoć manje igle – lancete, a kap krvi prislanja se na testnu traku umetnutu u glukometar te se na temelju toga očitava broj. Pročitajte kako doći do još bolje samokontrole!

Zato se postavlja pitanje, kako zbrinjavati oštri infektivni otpad?

Do sada ste se susretali s lancetama, malim tankim iglama koje koristite najmanje jednom dnevno. U odnosu na stariju generaciju lanceta, danas su one prilično tanke te se podešavaju ovisno o debljini kože. Lanceta se koriste samo jednom. Korištenje više puta čini ih tupima i uzrokuju veću bol.

mjerenje_secera

Znate li da lancete pripadaju oštrom infektivnom otpadu?

Osobe sa šećernom bolešću upravo zbog svakodnevnog korištenja lanceta i inzulinskih igli najveća su skupina proizvođača oštrog otpada. Oštri otpad odnosi se i na potencijalno infektivni otpad jer neodgovorno bacanje istih povećava mogućnost zaraze bolestima.

Još uvijek nije jasno definirano na koji način i gdje točno odlagati ovakav otpad, a usprkos tome osobe sa šećernom bolešću uglavnom znaju kako se isti odlaže. Moguće je, i preporučuje se, odlaganje oštrog otpada u čvrstu posudu koja se nakon što se nakupi iglama odnosi liječniku obiteljske medicine ili u ljekarnu. Jedan dio bolesnika iste igle nezaštićeno baca u kućanski otpad što nikako nije dobro rješenje.

Posebna odlagališta za oštri otpad još uvijek u Hrvatskoj ne postoje. Jednako tako ne postoje jasne smjernice o odlaganju istih, a s druge strane često svijest o posljedicama nepravilnog odlaganja otpada nije razvijena. Danas se sve više naglašava pravilno zbrinjavanje otpada, stoga je pravo vrijeme da se progovori o problem oštrog otpada koji postoji u kućanstvima.

Zašto se lancete ne mogu dijeliti?

U praksi se često susrećemo s neredovitim mijenjanjem lanceta. Iako nema jedinstvenog odgovora zašto do toga dolazi, često se govori o zaboravljivosti. Iako dolazi do ožiljaka na jagodicama prstiju i zna se da lanceta nije u idelanom stanju usprkos tome se lancete ne mijenjaju redovito. Jednako tako u praksi se često lancete čiste alkoholom, što je potpuno suludo! 

Kada se jednom iskoriste površina postaje sve grublja, točka uboda dublja te se lanceta sve više troši i ubod je bolniji. 

Mnogi ljudi ne mijenjaju iskorištene lancete jer se osjećaju nelagodno dok ih mijenjaju, a imaju ožiljke na prstima iako znaju da lanceta nije u idealnom stanju. Jednom kada se ona iskoristi, površina joj postaje sve grublja, točka uboda je dulja i više se troši lanceta.
Svako rukovanje lancetom, odnosno čišćenje alkoholom istu lancetu troši brže. Da ne govorimo da se lanceta ne može dovoljno dobro očistiti alkoholom.