Faza medenog mjeseca u dijabetesu

Autor: Sandra Peternek 10.04.2020.

Period "medenog mjeseca" je faza o kojoj bi svaka osoba s dijabetesom tipa 1 znati više pogotovo jer često slijedi nakon postavljene dijagnoze.

Faza medenog mjeseca u dijabetesu

„Medeni mjesec“ nije samo pojam kojeg povezujemo s vjenčanjem, nego i s dijabetesom.

Što je „honey moon“ u dijabetesu

Faza ili razdoblje medenog mjeseca najčešće se događa u osoba kojima je dijabetes tipa 1 tek dijagnosticiran. Naime, nakon postavljene dijagnoze iako gušterača slabije (ili nikako) ne radi ipak zna proizvesti dovoljnu količinu inzulina da se umanji potreba za nadoknadom inzulina.

Iako ove riječi zvuče ohrabrujuće, nemojte misliti da se u ovoj fazi dijabetes može u potpunosti izliječiti.

Zašto dolazi do ove faze?

Do razvoja dijabetesa tipa 1 dolazi jer tijelo prestaje s proizvodnjom inzulina. U ovom periodu neophodno je započeti s dodatnim inzulinom u obliku injekcija, i tada je gušterača u nešto manjem naporu da samostalno proizvodi inzulin.

Ovo vrijeme kada se inzulin još dodaje u obliku injekcija dodatno potiče gušteraču da ona samostalno proizvodi svoje zalihe inzulina iz preostalih beta stanica.

Nakon nekoliko mjeseci većina ovih beta stanica u potpunosti bude uništena, a ovo razdoblje „medenog mjeseca“ završava. Faza „medenog mjeseca“ u dijabetesu završava kada gušterača prestane proizvoditi svoje dodatne zalihe inzulina.

Problematična faza „medenog mjeseca“

U praksi se najčešće događa da tijekom faze „medenog mjeseca“ vrijednosti šećera nešto lakše kontrolirati. Naime, gušterača ima i dalje sposobnost pomoći u proizvodnji inzulina pa je razina šećera unutar normalnih vrijednosti.

Nakon nekoliko mjeseci kada završi faza „medenog mjeseca“ vjerojatno ćete morati ponovno prilagoditi jedinice inzulina u dogovoru sa svojim liječnikom.

Prilično je individualno trajanje faze „medenog mjeseca“ kod osoba s dijabetesom tipa 1.

Ona može varirati od nekoliko tjedana, mjeseci pa čak i do godinu dana. Ako imate dijabetes tipa 1 dulji niz godina vrlo vjerojatno ovu fazu nećete ponovno doživjeti jer se ona javlja odmah pri početku dijagnosticiranja.  Nema pravog i točnog načina da se razdoblje „medenog mjeseca“ poduži i traje čim dulje.

Ono na što svakako treba upozoriti jest da prestanak uzimanja inzulina može skratiti fazu „medenog mjeseca“, a o tome obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom.