Dobra njega kože i dijabetes

Autor: Sandra Peternek 27.02.2019.

Dobra njega kože i dijabetes

Koža je najveći ljudski organ koji djeluje kao zaštita od svih povreda, a koliko će biti zdrava kod oboljelih od dijabetesa ovisi o vama.

Kako njegovati kožu kod oboljelih od dijabetesa? Oboljeli od dijabetesa skloniji su isušivanju kože na svim dijelovima tijela. Kada tijelo gubi tekućinu koža postaje tanka, ispucala i perutava.

Takva koža dovodi do pucanja i pojave bijelih ljuskica po tijelu pa je plodna za nastanak infekcija. Zbog toga se savjetuje svakodnevna briga o ne samo o stopalima i nogama, nego čitavom tijelu.

Bitno je svakodnevno mazanje hidratantnim kremamama ili maslacima za tijelo kako bi koža bila mekana. Čuvanje vlage kože kada imate dijabetes jedna je od važnijih stvari kako bi se spriječile druge komplikacije.

Savjeti za njegu kože

Moguće je sprječavanje problema s kožom, ali prije svega pokušajte svoje vrijednosti šećera u krvi držati u normalnim rasponima. Nakon pranja kože blagim sapunom, temeljito ju isperite i osušite. Koristite hidratantnu kremu za cijelo tijelo. Izbjegavajte vrlo vruće kupke ili tuševe jer oni mogu isušiti vašu kožu pa ona je sklonija pucanju.

Nemojte trljati suhu kožu. Držite kremu  za ruke blizu sudopera kako biste mogli namazati kožu nakon pranja posuđa. Svakodnevno pregledavajte kožu jer crvene mrljice, mjehurići i čirevi mogu dovesti do infekcije. Vidite li bilo kakve promjene u izgledu na nogama, savjetujte se s liječnikom.

Održavajte razinu šećera u krvi pod kontrolom, unutar vrijednosti koje je liječnik odredio. Pijte dovoljno tekućine, preporuka su nezaslađeni čajevi i obična negazirana voda (sva pića bez šećera) Jedite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama koje hrane kožu odnosno ribu, soju, orahe, lan i slično.

Da biste zaštitili kožu od raznih klimatskih utjecaja pokrijte uši i lice, uključujući nos i šešir (nosite tople rukavice i cipele). Koristite balzame za usne da biste spriječili ispucale usne. Ako ste skloni aknama, razgovarajte s dermatologom prije odabira kreme za lice jer neke mogu izazvati dodatne akne i pogoršati situaciju.

Primjer prve pomoći za kožu

Iskrsne li nenadano putovanje ili neka druga situacija bilo bi dobro da imate pripremljenu torbicu sa stvarima za njegu kože. Prvenstveno to može biti jedna hidratantna krema kojom ćete održavati hidrataciju kože. Osim kreme neka se u torbici nađu još i antibakterijska mast, papirnata maramica i gel za dezinfekciju.