Dijagnoza dijabetesa

Autor: IK 23.09.2019.

Dijagnoza dijabetesa

Kada se razgovara s novootkrivenim ljudima kojima je tek dijabetes dijagnosticiran, najčešće pitanje je "Zašto baš ja?" Nakon prve faze i prihvaćanja bolesti javljaju se strahovi vezani uz lijekove i regulaciju bolesti, budućnost, napuštanje starih navika, prihvaćanje novog načina života. U situacijama kada se poklopi nekoliko izazovnoh (stresnih) situacija, može se javiti bujica osjećaja. Dijagnoza dijabetesa može donijeti osjećaje ljutnje, tuge, bijesa, intenzivnog straha. 

Sve navedene reakcije su normalne i očekivane. Nadamo se da će i naši savjeti pomoći! 

U redu je ne biti u redu

Za početak želimo poručiti kako je sasvim u redu i očekivano ne biti u redu nakon priopćavanja dijagnoze kronične bolesti. Dajte si vremena da se naviknete na nju i prihvatite ju. Nekome će biti dovoljna tri dana, nekome tri mjeseca, a nekome tri godine. Svaki od ovih raspona je sasvim u redu ako rezultira prihvaćanjem i prilagodbom bolesti. 

Naučite više o svojoj bolesti

Dijabetes zahtijeva veliku prilagodbu životnog stila. Naučite više o svojoj bolesti, ali naučite i slušati potrebe svog tijela. Nađite najbolju formulu za regulaciju svog dijabetesa, najbolje u suradnji sa stručnim osobama- medicinskom sestrom, liječnikom, nutricionistom, psihologom, kineziologom. 

Mali koraci

Dijabetes zahtijeva brojne promjene u svakodnevici, ali ne namećite si ih sve istovremeno. Jedan mjesec se posvetite prehrani, idući tjelovježbi, a treći mentalnom zdravlju. Nakon pola godine će vam se promjene postati rutinske. Dapače, postat će nove navike. 

Razmišljajte pozitivno 

Iako je lakše reći nego učiniti, pokušajte razmišljati pozitivno. Lako se uloviti u kovitlac briga i strahova ("što ako, što kada"), onoga što moramo i trebamo. Kada se suočite s izazovom, pokušajte ga sagledati iz više perspektiva. U uočavanju vlastitih negativnih obrazaca pomažu stručnjaci za mentalno zdravlje. 

Razgovarajte o svom stanju 

Ne zadržavajte u sebi niti informacije o svom stanju, niti emocije i brige koje vas muče. Podijelite s ljudima iz svoje okoline sve kroz što prolazite. Vjerojatno će i njima biti drago saznati više o vašem stanju i mogućnostima kako mogu sudjelovati u regulaciji vašeg stanja. 

Dan po dan

Sigurno će biti boljih i lošijih dana, kada se osjećate bolje i gore, motiviranije ili beznadnije. I to je sasvim u redu. Pokušajte živjeti iz dana u dan, bez previsokih očekivanja o uspjehu ili napretku preko noći. Dijabetes ovisi o puno čimbenika u vašem životu, i tjelesnih, i mentalnih i okoliskih. Živite dan po dan.