Da ne dođe do dijabetičke retinopatije

Autor: Sandra Peternek 10.12.2019.

Da ne dođe do dijabetičke retinopatije

Zašto je za oboljele od dijabetesa iznimno značajan redoviti pregled kod oftalmologa?

Koje su moguće posljedice i komplikacije s očima?

Početni simptomi dijabetesa najčešće se zanemaruju jer je to bolest koja ne boli, ona tiho djeluje.  Jeste li znali da je gotovo glavni uzrok sljepoće i lošeg vida (kod radno aktivnih ljudi) – šećerna bolest? Je li točno da se komplikacije uzrokovane dijabetesom mogu spriječiti?

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je komplikacija šećerne bolesti koja utječe na promjenu mrežnice oka. Oštećenje oka ostavlja trajne posljedice na način života. Osobe koje vode dugogodišnju borbu s dijabetesom posebnu pažnju trebaju posvetiti redovitim odlascima oftalmologu kako se ne bi razvila retinopatija. Ova dijabetička komplikacija uglavnom napada ljude koji imaju dijabetes nekoliko godina pri čemu vrijednosti šećera nisu dobro regulirane.

Ako se pravovremeno ne liječi utječe na rizik sljepoće.

Uslijed povećane razine šećera u krvi, stijenke krvnih žila mrežnice se proširuju te dolazi do naticanja očiju, krvarenja i na koncu sposobnost vida. Osim ove komplikacije moguća je ishemija koja nastaje zbog manjka kisika jer su oštećene krvne žile mrežnice. Iako se organizam bori na način da stvara nove krvne žile, one su lošije kvalitete što utječe na dodatna krvarenja i dugoročno rezultira sljepoćom.

Liječenje retinopatije

Liječenje retinopatije uključuje nekoliko tretmana laserom koji svojim zrakama sprječava nastanak novih krvnih žila mrežnice. Najzahtjevniji oblik liječenja je kirurška operacija osoba s težim oblikom retinopatije. Prevencija retinopatije uključuje redovitu provjeru razine šećera u krvi, visokog krvnog tlaka, testiranje urina i prakticiranje vježbanja. Redoviti odlasci endokrinogolu kao i oftalmologu na kontrolu utječu na to da se komplikacije dijabetesa drže pod kontrolom. Simptomi poput boli ili pritiska u oku, zamagljenog ili dvostrukog vida ukazuju na oštećenje retine koja zahtjeva hitne tretmane liječenja.

Jeste li dio rizične skupine?

  • Ne kontrolirate glukozu u krvi
  • Ne kontrolirate krvni tlak, ili je krvni tlak inače visok
  • Dugotrajno se borite s dijabetesom
  • Ne kontrolirate masti u krvi

Kako osobe u ranoj fazi nemaju nikakve simptome, radi prevencije i pravovremenog otkrivanja bolesti potrebni su redoviti oftalmološki pregledi najmanje dva puta godišnje.

U slučaju da se retinopatija već razvila, odlasci oftalmologu trebali bi biti češći primjerice svaka 3-4 mjeseca. Detaljan pregled uključuje pregled pozadine oka aparatom oftalmoskopom koji je u potpunosti bezbolan stoga nema razloga za paniku i strah.    

Izvori:

https://bit.ly/2wD8NhM