Da bi liječenje dijabetesa uspjelo...

Autor: Sandra Peternek 17.12.2019.

Da bi liječenje dijabetesa uspjelo...

Dijabetes odnosno šećerna bolest bolesnika prati tijekom cijeloga života. Nešto poput životnog partnera!

Bez obzira radi li se o tipu 1 ili tipu 2 trebali biste naći načina kako uspješno živjeti s njim.

Da bi liječenje bilo pravilno i odgovarajuće prije svega je potrebno naučiti sve o dijabetesu, imati pozitivan stav prema sebi i svome stanju odnosno željeti voditi brigu o kvaliteti svog života. Osim svih ovih stvari morate znati da ćete naučiti različite vještine koje će biti potrebne kako biste čim bolje upravljali dijabetesom!

Vjerojatno je dobro poznato kako liječenje dijabetesa počiva na 4 stupa: prehrana, svakodnevna tjelovježba, uzimanje terapije (lijekova i inzulina) te motivacija za svakodnevicu.

S obzirom na to da su posljedice šećerne bolesti izuzetno poražavajuće, a poglavito bi se tu trebalo izdvojiti 2.855 smrti tijekom 2018.godine odnosno broj razvijenih komplikacija – na prvo mjesto je potrebno staviti bolesnika koji zna svoju bolest!

Što utječe na uspješno liječenje

Da biste postigli svoj cilj u liječenju dijabetesa potrebno je imati znanje o istome, biti dovoljno motiviran za održavanje kvalitetnog života. Kada već govorimo o liječenju dijabetesa, vrlo je važno spomenuti da se ne liječi samo on nego i sve pridružene bolesti koje su usko vezane. Ovo se poglavito odnosi na pretilost i povišen krvni tlak, hipertenziju, te povećane masnoće u krvi odnosno dislipidemiju.

Ciljeve liječenja i odabir lijekova trebalo bi prilagoditi svakome individualno i u dogovoru s liječnikom. U svemu ovome se treba uzeti u obzir životnu dob, trajanje dijabetesa, rizike od hipoglikemije i sve razvijene komplikacije i druge čimbenike.

Što je zapravo cilj?

Snižavanje vrijednosti HbA1c (glikiranog hemoglobina) ispod 7% jer se time umanjuje pojava komplikacija.

Ako je riječ o mlađoj životnoj dobi, liječnici često teže još i strožim ciljnim vrijednostima koje su od 6.0 – 6.5%. Ovakve strože vrijednosti uzimaju se i zbog dužeg očekivanog životnog vijeka i bez razvijenih komplikacija.

U osoba s dijabetesom i čestim hipoglikemijama, a u onih starije životne dobi s razvijenim komplikacijama, preporučuje se imati vrijednosti hemoglobina 7.5 do 8%. U starijih članova obitelji jako je važno uključiti i članove uže obitelji koji su u svakodnevnom kontaktu s njima!