Čemu služi glukagen?

Autor: Sandra Peternek 27.11.2019.

Čemu služi glukagen?

Glukagen je prva pomoć kod hipoglikemije kada izgubite svijest.

Na ovaj glukagen osoba s dijagnosticiranim dijabetesom koja je na inzulinskom liječenju ima pravo jednom mjesečno na recept. Jedno od najčešćih pitanja odnosi se na čuvanje glukagena. Naime, on može stajati doma na sobnoj temperaturi i ima svoj rok valjanosti.

Ono što bi se trebalo posebno naglasiti jest da si glukagen najčešće ne dajete vi s obzirom da se on daje kada dođete do gubitka svijesti. 

Ukućani, kolege na poslu, nastavnici u školi ili prijatelji s kojima ste u čestom kontaktu svakako bi trebali znati kako se glukagen koristi. Davanje glukagena prilično je jednostavno. 

Imajte na umu da se glukagen može dati u ruku, trbuh ili noge odnosno debelo meso u koje se i inače daje inzulin. Ako je osoba odjevena, onda se ona ne skida odjeća nego se brzo daje glukagen.

Većina osoba s dijabetesom koja u svome liječenju ima inzulinsku terapiju najčešće nikada nije niti upotrijebila glukagen, međutim dobro je da ga se ima. Ugostili smo Vilmu Kolarić, glavnu sestru Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac".