Bolovi u nogama

Autor: SP 02.08.2019.

Bolovi u nogama

U životu se susrećemo s puno vrsta boli, a jedne od poznatijih su zubobolja, bol u prsištu, bol u trbuhu i slično.

Jeste li se susreli s bolovima u nogama tijekom sjedenja?
Znate li da je bol u nogama dok hodate prilično opasna situacija?

Jeste li ikada osjetili grčenje mišića dok ste hodali, šetali ili trčali? Pogoršavaju li se takvi grčevi s vremenom? Prestaju li oni ako sjednete? Grčevi i bolovi u nogama koji se javljaju dok hodate mogu biti znak oslabljenih arterija i vena, te se zato nakupljaju masne naslage na krvnim žilama. Postoji mogućnost periferne arterijske bolesti.

Ona se razvija kada previše plaka u arterijama ograničava protok krvi u donjim ekstremitetima, nogama. Bolovi se mogu pojaviti dok hodate jer mišići trebaju povećan protok krvi. Bol može prestati kada sjednete jer mišići zahtijevaju manje protoka krvi.

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest povećava opasnost i rizik  srčanog udara, moždanog udara i pojave čira na stopalima. Ovo stanje je poznato kao dijabetička neuropatija, odnosno komplikacija šećerne bolesti. Najčešće su pogođeni živci nogu, a ruku ipak nešto rjeđe, te se pojavljuje jednako kod dijabetičara tipa 1 i dijabetičara tipa 2.

Primjerice dijabetička neuropatija češće se javlja u stanju mirovanja, recimo noću dok spavate i mirujete. Periferna arterijska bolest se javlja tijekom hodanja ili dulje šetnje. Često se govori o tome koliko su neizdrživi bolovi tijekom noći, a koji remete san, pa je bol tolika da se moraju ustati i prošetati.

Ako se ovaj problem zanemaruje, može doći do opasnog srčanog i moždanog udara. Osim ovih stanja, postoji mogućnost aneurizme (puknuće arterije jer je slaba i natečena), odnosno gangrene kao i amputacije. Ne zanemarujte simptome koji se pojavljuju tijekom šetnje, ako su prisutni bolovi u potkoljenicama, natkoljenicama ili stražnjici. Najčešće se nesnošljivi bolovi javljaju hodanjem po uzbrdici, dok nošenje težih stvari može pogoršati stanje.

Ako zastanete, odmorite i sjednete bol se može povući nakon nekog vremena. Primijetite li ove probleme, provjerite krvni tlak, izgled potkoljenica i stopala jednako kao i ruku. Uočite li promjene, obratite se svome liječniku.

Tretiranje bolova

Periferna arterijska bolest zahtjeva liječenje, da se navike mijenjaju, odnosno preporuka je da se hodanje uvrsti kao svakodnevna aktivnost. Osim toga, moguće se da će liječnik propisati lijekove kako bi se kolesterol i krvni tlak održao pod kontrolom. Tijekom liječenja ove bolesti, treba redovito provoditi fizičku aktivnost (osim šetanje). Preporučljivo je barem trideset minuta svakodnevne aktivnosti. Zvuči prilično jednostavno, zar ne?

Savjeti

Za početak, odgovorno pristupite dijabetesu i mijenjajte način života. Posebnu pažnju posvetite redovitoj kontroli razine šećera u krvi, jednako kao i provjeri razine kolesterola te krvnog tlaka. Nije najmanje važna dijeta, odnosno izbacivanje hrane koja je dimljena, slana, ljuta, masna. Imperativ treba biti prestanak pušenja i konzumacije alkohola. Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom trebaju težiti smanjenju kilograma kako bi se spriječio razvoj pretilosti.

Da bi sve ovo bilo ispunjeno, navike se trebaju mijenjati u vidu zdrave prehrane i svakodnevnih aktivnosti.

Šetnja će također pomoći da se zaustavi napredovanje periferne arterijske bolesti ili dijabetičke neuropatije.